Miksi elvytyskoulutusta?

Kuva Mies ja puhalluselvytys

Sydänpysähdys – sekasorto sydämessä

Kuka tahansa voi saada äkillisen sydänpysähdyksen. Se voi sattua perheenjäsenelle, työtoverille, kanssaihmiselle kadulla tai läheiselle ystävälle, iästä riippumatta. Varmistu siitä, että olet varautunut odottamattomaan! Opettele painelu-puhalluselvytys.

Sydänpysähdyksen taustalla voi olla monia eri syitä, mutta usein sydämen sähköinen toiminta menee sekaisin ja sydänlihakset työskentelevät epätahdissa (sekasorto!) pystymättä pumppaamaan verta kehon eri osiin. Ellei tilaa hoideta muutaman minuutin kuluessa, se voi johtaa kuolemaan. Usein annetaan seuraava nyrkkisääntö: Ellei potilas saa hoitoa eikä defibrillaattoria käytetä, riski kuolla sydänpysähdykseen kasvaa noin 10 prosenttia minuutissa.

Potilaan tarvitsema välitön hoito on painelu-puhalluselvytys ja sähköshokki defibrillaattorilla niin pian kuin mahdollista. Painelu-puhalluselvytyksen avulla verta pumpataan kehon eri osiin käsivoimin. Laitteella annettava defibrillointi (sähköshokki) pysäyttää sydämessä vallitsevan sähköisen toiminnan sekasorron. Näin sydämen normaali rytmi voi palautua ja sydän voi taas pumpata verta verenkiertoon.

Lähde: Svenska HLR-rådet