Näin elvytät

Kuva Mies ja puhalluselvytys

Näin annat painelu-puhalluselvytystä – PPE:tä

Sydänpysähdyksen sattuessa sydän ei enää pysty pumppaamaan verta kehon eri osiin. PPE:n eli painelu-puhalluselvytyksen avulla verta voidaan pumpata käsivoimin. Voimakkailla ja nopeatahtisilla rintakehän painalluksilla sekä puhalluksilla voidaan saada aikaan riittävä verenkierto siksi aikaa, kunnes ammattilaiset ovat paikalla auttamassa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa PPE eli rintakehän painallukset ja puhallukset aloitetaan, sen parempi mahdollisuus potilaalla on selvitä sydänpysähdyksestä hengissä.

Ennen PPE:n eli painelu-puhalluselvytyksen aloittamista sinun täytyy tarkistaa onko potilas tajuissaan ja hengittääkö hän.

Tajunnan tarkistus

Ota potilasta olkapäistä kiinni ja ravista häntä varovasti. Yritä saada potilas hereille. Ellei se onnistu, sinun täytyy tarkistaa hengitys.

Hengityksen tarkistus

Avaa hengitystiet asettamalla yksi käsi potilaan otsalle ja taivuttamalla toisen käden etu- ja keskisormella potilaan päätä taaksepäin ja leukaa ylöspäin. Aseta korvasi henkilön nenän ja suun lähelle. Kuuntele ja tunnustele potilaan hengenvetoja samalla, kun katsot nouseeko potilaan rintakehä.
Jos henkilön hengitys on epänormaali tai hän ei hengitä ollenkaan, tai jos olet epävarma potilaan hengityksestä, tulkitse tämä sydänpysähdykseksi, soita 112 ja aloita painelu-puhalluselvytys.

Näin annat painelu-puhalluselvytystä – PPE:tä

PPE annetaan rintakehän painalluksilla ja puhalluksilla.

Rintakehän painallukset

Aseta toinen kämmen keskelle rintalastaa nännien väliin ja toinen käsi tämän käden päälle. Paina rintakehää alaspäin vähintään 5 cm (ei yli 6 cm). Painele rytmissä 100–120 painallusta minuutissa.
Painele 30 kertaa.

Puhallukset

Avaa hengitystiet: pidä yksi käsi potilaan otsalla ja taivuta toisen käden etu- ja keskisormella potilaan päätä taaksepäin ja leukaa ylöspäin. Nipistä potilaan sieraimet kiinni, aseta suusi tiukasti potilaan suuta vasten ja puhalla, kunnes potilaan rintakehä kohoaa.
Puhalla kaksi kertaa.

Jatka vuorottelemalla 30 painallusta ja kahta puhallusta, kunnes paikalle saapuu apua tai kunnes henkilö hengittää normaalisti.

Suositellaan, että kaikki opettelevat painelu-puhalluselvytyksen antamisen ja kertaavat tietonsa vuosittain.

Lähde: Svenska HLR-rådet