Sydänpysähdyksen hoito

Kuva Mies ja puhalluselvytys

Hoito

Ainoa toimiva hoito sydänpysähdyksen yhteydessä on painelu-puhalluselvytys (PPE) ja defibrillaattorilla annettava sähköshokki. Rintakehän painelun ja puhallusten avulla hapettunut veri saadaan kehon eri osiin. Defibrillaattorilla annettava sähköshokki pysäyttää sydänpysähdyksen aiheuttavan sähköisen toiminnan sekasorron. Kuka tahansa voi oppia antamaan painelu-puhalluselvytystä ja käyttämään defibrillaattoria.

Painelu-puhalluselvytyksen avulla veri pumpataan kehon eri osiin käsivoimin, niin että elintärkeät elimet saavat happea. Defibrillaattorilla annettava sähköshokki pysäyttää sydämen sähköisen toiminnan sekasorron. Sähköshokilla voidaan pysäyttää sydämessä vallitseva sähköisen toiminnan sekasorto, jolloin sydän toivottavasti löytää takaisin tavanomaiseen rytmiinsä.

Maallikon tulee jatkaa painelu-puhalluselvytystä, kunnes paikalle saapuu ammattiauttaja tai niin kauan kuin voimat riittävät. Jos käytettävissä on defibrillaattori, sitä tulee ehdottomasti käyttää, vaikkei olisikaan saanut koulutusta sen käytössä. Defibrillaattori kertoo käyttäjälle, mitä tämän tulee tehdä. Pahinta mitä voit tehdä, on olla tekemättä mitään.

Lähde: Svenska HLR-rådet