Tietoa defibrillaattoreista

Kuva autoaeg

Defibrillaattori

Nykyaikaiset defibrillaattorit ovat hyvin helppokäyttöisiä, ja niitä osaa kuka tahansa käyttää. Defibrillaattori neuvoo käyttäjää puhuttujen ohjeiden avulla. Iskua ei voi antaa, ellei se ole välttämätöntä.

Puoliautomaattisia defibrillaattoreita on useita eri malleja, jotka sopivat hyvin henkilöille, joilla ei ole sairaanhoidollista koulutusta. Defibrillaattori opastaa käyttäjää puhuttujen ohjeiden avulla ja joskus myös ikonien avulla.

Defibrillaattori analysoi sydämen rytmin ja laite osaa arvioida, onko sähköshokin antaminen eli defibrillaatio oikea ratkaisu, vai onko parempi antaa potilaalle PPE:tä. Käyttäjä ei voi antaa iskua, ellei defibrillaattori suosittele sitä.

Nimi defibrillaattori tulee sanasta defibrillate, joka tarkoittaa värinän lopettamista. Kun laite antaa sähköshokin, se lopettaa sydämessä käynnissä olevan värinän eli sähköisen sekasorron. Onnistunut defibrillaatio lopettaa tämä sekasorron ja sydämen rytmi voi palautua normaaliksi.

Defibrillaattoria saa käyttää kuka tahansa, eikä ole olemassa lakia, joka vaatisi, että käyttäjällä tulee olla koulutus sen käyttämiseksi. Me suosittelemme kuitenkin kaikille kurssin käyntiä ja tietojen säännöllistä kertausta.

Lähde: Svenska HLR-rådet